29 Σεπ 2015

Κριτική κινηματογράφου 26/9/2015

Του Νέστορα Πουλάκου

1 

Sicario: Ο εκτελεστής

Η.Π.Α. – 2015. Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ. Σενάριο: Τέιλορ Σέρινταν. Παίζουν οι: Έμιλι Μπλαντ, Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Τζος Μπρολίν. Διάρκεια: 121΄. Διανομή: Seven Films/Spentzos Film.

Περιπέτεια-θρίλερ με άρωμα Χόλιγουντ σε σκηνοθεσία του Καναδού auteur Ντενί Βιλνέβ (π.χ. «Prisoners» και «Μέσα από τις φλόγες»). Στη συνοριακή γραμμή ΗΠΑ-Μεξικού ο νόμος δεν έχει ιδιαίτερη θέση. Εκεί θα βρεθεί η ιδεαλίστρια πράκτορας του FBI Κέιτ Μέισι, ανάμεσα σε μέλη διεθνούς σπείρας διακίνησης ναρκωτικών. Με τη βοήθεια δύο μισθοφόρων της ΣΙΑ, έχει ως απώτερο σκοπό την εξόντωση ενός Μεξικανού βαρόνου καρτέλ, χωρίς να γνωρίζει πως τα ήθη και οι αξίες της θα τραβηχτούν στα άκρα. Με πρωταγωνιστές τους: Τζος Μπρολίν, Έμιλι Μπλαντ, Μπενίσιο Ντελ Τόρο.

MAZE RUNNER: THE SCORCH TRIALS 

Ο λαβύρινθος: Πύρινες δοκιμασίες

Η.Π.Α. – 2015. Σκηνοθεσία: Γουες Μπολ. Σενάριο: Τ.Σ. Νόουλιν. Παίζουν οι: Ντίλαν ‘Ο Μπράιαν, Κάγια Σκουντελάριο. Διάρκεια: 131΄. Διανομή: Odeon.

Νεανική περιπέτεια φαντασίας, το δεύτερο μέρος της οποίας βλέπουμε αυτή την εβδομάδα. Ο Τόμας και οι σύντροφοί του βρίσκονται αντιμέτωποι με την οργάνωση WCKD. Όσο φιλόξενοι κι αν είναι οι άνδρες, που τους περισυνέλεξαν μετά την απόδρασή τους, ο Τόμας δεν μπορεί να αφήσει στην άκρη τις αμφιβολίες του σχετικά με τα αληθινά τους κίνητρα. Σιγά σιγά εκείνος και οι φίλοι του συνειδητοποιούν ότι ο έξω κόσμος κρέμεται από μια κλωστή και ότι μια μοίρα χειρότερη από τον θάνατο περιμένει όλους όσοι μείνουν πίσω στην απέραντη ερημωμένη περιοχή της Πύρινης Γης.

3 

H θέση

Ιταλία – 1961. Σκηνοθεσία: Ερμάνο Όλμι. Σενάριο: Ερμάνο Όλμι, Ετόρε Λομπάρντο. Παίζουν οι: Λορεντάνα Ντέτο, Σάντρο Πανσέρι. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: New Star Films.

Ιταλικό κοινωνικό δράμα του 1961. Ένας 19χρονος ονειροπόλος νεαρός μπαίνει στον απρόσωπο κόσμο μιας μεγάλης εταιρίας. Μια αποτύπωση των κοινωνικών αλλαγών στην Ιταλία του 1961, όπου το μικροαστικό όνειρο της σίγουρης θέσης έχει το τίμημά του. Μια ταινία του νεορεαλιστικού ρεύματος που σατιρίζει με οξυδέρκεια αλλά και λεπτή ευαισθησία το «οικονομικό θαύμα» της Ιταλίας που ακολούθησε τη μεταπολεμική ανάκαμψη. Ο Ιταλός σκηνοθέτης Ερμάνο Όλμι σε μια από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του. Τρία βραβεία στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1961.

*Η στήλη δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ (25/9/15).