11 Νοε 2015

Pass2Day | 48 χρόνια περιοδικό Rolling Stone | #139Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Δευτέρα βράδυ στο Vakxikon Radio, 10-12, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 
 
Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας
 
 

48 χρόνια πριν και συγκεκριμένα στις 9 Νοεμβρίου του 1967, στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού Rolling Stone. Ο Muddy Waters έδωσε το όνομα στο περιοδικό από το ομώνυμο τραγούδι του ενώ εμπνευστής και δημιουργός του περιοδκού ήταν ο Jann Wenner. Από το εξώφυλλο του περιοδικού εχουν περάσει σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα της μουσικής του κινηματογράφου και της πολιτικής.
Το πρώτο εξώφυλλο ήταν με τον John Lennon, ενώ ακολούθησαν η Tina Turner και πολλοί άλλοι που θα δούμε παρακάτω. Το περιοδικό ξεκίνησε την δεκαετία του 60 βγάζοντας ειδήσεις και γεγονότα της εποχής δείχνοντας όμως παράλληλα και την αντιδραστική του κουλτούρα. Aπό την αρχή του δεν περιορίστηκε μόνο στα μουσικά ζητήματα αλλά παρακολουθούσε τις κοινωνικές και τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό άλλωστε γίνεται αντιληπτό τόσο από τα εξώφυλλα όσο και από τις συνεντεύξεις του. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι και όλοι οι καλλιτέχνες που πέρασαν από τις σελίδες του περιοδικού αισθάνθηκαν περισσότερο rock 'n' roll από ποτέ, σε οποιονδήποτε καλλιτεχνικό χώρο ανήκαν.
Πελατάκια του περιοδικού όπως είναι λογικό ήταν οι οι John Lennon και Yoko Ono. Το «Rolling Stone» αγαπούσε να προκαλεί με τα εξώφυλλά του με αποκορύφωμα τη φωτογράφηση που έγινε στο σπίτι του ζευγαριού στο Λονδίνο στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 με τον γυμνό John Lennon  κουλουριασμένο πάνω στη Γιόκο Όνο. Πέντε ώρες αργότερα ο John Lennon δολοφονείται από τον Μαρκ Τσάπμαν.
Το περιοδικό συνεχίζει να προκαλεί με τα εξώφυλλά του πιάνοντας τον παλμό της κάθε εποχής, με τις σειρές όπως True Blood, Gossip Girl, Mad Men να έχουν την τιμητική τους.
Εμείς να του ευχηθούμε και στα 100!!!